vrijdag 28 januari 2011

Melk is niét goed voor elk

Bijna een jaar geleden zag ik een oproep staan op internet. Meidenblad Yes zocht jonge vrouwen met een stelling die zij wilden verdedigen. Het was al laat in de avond en ik dacht, goh, grappig. Ik stuurde de stelling 'Melk is niet goed voor elk' in. Nooit gedacht dat ik echt uitgenodigd zou worden! En ik had allemaal nooit gedacht dat er een vloek zou liggen op zo'n interview.

Voor het gemak zou ik telefonisch geïnterviewd worden. Dat ging niet zonder slag of stoot, er was nogal vaak storing bij mijn provider en één keer was het interview gepland op de avond dat iedereen kon stemmen voor één of andere sterrenshow op tv: geen telefoonverkeer mogelijk. Hoe dan ook, na een keer of 5 proberen is het gelukt en deden we een interview. Ik legde veel uit over het leed van zogeheten 'melkkoeien' in de vee industrie, en over de negatieve effecten die koemelk heeft op de gezondheid van de mens.

Ook werden er foto's gemaakt voor bij het artikel. Dat klinkt ook makkelijker gezegd dan gedaan. De fotograaf kwam uit Amsterdam en bij de eerste afspraak, die we in Den Haag hadden staan, had zij uren in de file gestaan om er in Den Haag achter te komen dat ze haar fototas niet in de auto had staan. Helaas. We maakten een nieuwe afspraak, maar toen was het weer er absoluut niet naar om foto's te maken. Uiteindelijk ben ik op een zonnige dag met de trein naar Amsterdam gegaan, waar we in een nabijgelegen polder (jawel, die zijn er nog!) een heleboel foto's hebben gemaakt.



Het resultaat van al deze inspanningen was een fijn artikel op 1 A4, dat kort maar krachtig duidelijk maakt waarom het niet nodig is om koemelk te consumeren.

Dit artikel verscheen in augustus 2010 in de Yes, de redactie zou mij het nummer toesturen. Dat waren ze helaas vergeten. Ik werd pas een paar weken later door mijn nicht erop geattendeerd dat ik erin stond. Beetje jammer! Ik moest er achteraan bellen maar na een tijd wachten kreeg ik dan eindelijk een Yes opgestuurd. Hadden ze me het verkeerde nummer gestuurd, met een andere Chantal op 'de Zeepkist' (zoals de rubriek heet), die vertelde over haar baan in de scheepsbouw, of zoiets. Leuk, maarrrr....ik wou mijn eigen interview natuurlijk!

Uiteindelijk is het na nog meer bellen en gedoe dan toch goed gekomen: op een dag lag het felbegeerde tijdschrift in de brievenbus! De Yes is voor mij een beetje een No geworden, maar het artikel is hier te bekijken.
Ik ben erg blij met het resultaat! Wat vinden jullie ervan?


PS: Morgen is het 's Nederlands allereerste (vegan) wafeldag! Ik geef een wafelfeest: er komen wat mensen met heerlijke zoete & hartige toppings en ik bak allerlei soorten plantaardige wafels. Kijk hier voor een recept voor simpele, plantaardige wafels, zodat je thuis ook een beetje de Wafeldag kunt vieren!

woensdag 26 januari 2011

Vaarwel: shoarma van Vivera

Helaas pindakaas. All good things come to an end. Etcetera. Op 16 oktober 2012 was ik genoodzaakt om deze blogpost te herschrijven, want de puur plantaardige shoarma van Vivera is niet meer. Onze innige deelneming naar een ieder die gesteld was op dit product. We hopen natuurlijk van harte dat Vivera een alternatief zal gaan bieden voor deze shoarma, welke menig persoon wist te overtuigen van de noodzaak om te stoppen met dieren eten en een gewoonte te maken van een pita shoarma van Vivera.






Uw betogingen van liefde en gemis kunt u uiten op www.twitter.com/vivavivera of via het contactformulier op http://www.vivera.com/contact/. Wellicht zal deze shoarma het wonder van uit de dood herrijzen nog kunnen meemaken.

maandag 24 januari 2011

Currysoep met Lustice

Gisteren lichtte ik al een tipje van de sluier: ik heb van de week zomaar een grote zak Lustice gekregen. Dat is een nieuw plantaardig product op basis van lupinemeel. Het is soja-, gluten- én E-nummervrij en nu al te vinden in het vriesvak bij supermarkt Deen. Op deze website kun je er meer over lezen: http://www.lusence.eu/lustice

Ik had her en der wat tips gekregen over hoe ik dit nieuwe product zou kunnen bereiden. Ik vond het maar moeilijk om te kiezen wat ik ermee zou doen, maar besloot uiteindelijk om er een currysoep mee te maken. Als echte souplover kwam ik ooit op het idee om die heftige kokoscurry wat lichter te maken door de rijst erbij weg te laten en de curry met bouillon aan te lengen. Werkt prima ;-)

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 gram Lustice, ontdooid
1 pakje (80 gram) Korma pasta van Patak's
1 zak (400 gram) roerbakgroenten
olie
1 blikje kokosmelk
1/2 liter bouillon (bijvoorbeeld 1 blokje groentenbouillon)

Knijp de kormapasta uit boven een diep bord en giet er 50 mL water bij. Roer dit goed door en voeg dan de ontdooide Lustice toe. Dit heb ik een hele tijd zo laten staan (ik was de hele middag weg), zodat de marinade er goed in kon trekken.

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Schep de Lustice uit de marinade en bak dit in zo'n 15 minuten lekker krokant.

Verhit 1 eetlepel olie in de wok. Voeg de roerbakgroenten en overgebleven kormapasta toe. Roerbak zo'n 5 minuten en voeg dan de kokosmelk en bouillon toe. Verwarm tot de soep kookt, zet dan het vuur uit en voeg de Lustice toe.

Lekker met naanbrood erbij.

Een fijne plantaardig maandag allemaal!

zondag 23 januari 2011

Appelflappen

Afgelopen week ontving ik zomaar een pakketje Lustice. Ik had op twitter geschreven dat ik het jammer vind dat er hier geen Deen in de buurt zit, want daar krijg je deze week 50% kennismakingskorting op deze nieuwe, geheel plantaardige vleesvervanger. Al snel ontving ik een tweet terug: ik zou een pakketje thuis bezorgd krijgen! Soms sta ik versteld van wat er allemaal mogelijk is met de moderne media.

Anyway, als dank voor de moeite zette ik een bakkie fairtrade & biologische koffie, en serveerde daarbij plantaardige appelflappen. Hier een recept voor deze simpele lekkernij. Bladerdeeg zonder dierlijke ingrediënten vind je in de vriezer bij de natuurwinkel.

Voor 6 personen:

  • 6 plakjes vega bladerdeeg, ontdooid
  • 4 eetlepels rozijnen of krenten
  • 1 grote appel, zoals goudrenetten
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel citroensap

  • 1-2 theelepels abrikozenjam
  • beetje kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Kook een beetje water om de rozijnen kort te wellen, bijvoorbeeld in een klein schaaltje.

Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in kleine blokjes. Roer de citroensap erdoor. Giet de rozijnen af en voeg deze samen met de basterdsuiker toe.

Nu kan je de appelflappen vullen. Vul ze voor de helft, zodat je ze diagonaal kunt dichtvouwen en ze de echte appelflapvorm hebben. Om het dichtplakken makkelijker te maken, maak je de randen nat met een beetje water. Druk de appelflappen goed dicht.

Tenslotte bestrijk je ze met wat van de jam en strooi je er wat suiker over. Bak ongeveer 20 minuten, tot ze goudbruin zijn.



PS: Altijd wat achter de hand hebben voor als er bezoek komt? Of zin in iets lekkers wat nog minder tijd kost dan deze appelflappen? AH verkoopt kant-en-klare, geheel plantaardige apfelstrüdel. Je vindt deze in het vriesvak, per twee verpakt. Thuis alleen nog even afbakken. Ik heb ze nog nergens anders gezien, maar ik hoop dat veel winkels volgen!

zaterdag 22 januari 2011

Slowcooking: Gado Gado

Ik ben gek op buitenlands eten. En dan heb ik het niet over Duitse Curryworst of Vlaamse Frieten. Nee, dan bedoel ik de Mexicaanse, Indiase, Marrokaanse, Zuid-Afrikaanse, authentiek Chinese of Indonesische keuken. En er zijn er vast nog wel meer, die nu niet in me opkomen. Veel etnische gerechten zijn van zichzelf zonder dierlijke producten, of kunnen makkelijk worden aangepast. Ik kan bijvoorbeeld prima mee eten bij een Indonesisch restaurant, terwijl dat bij een oer-Hollandse menukaart een stuk lastiger wordt.

Echter, als ik zelf Indonesische gerechten namaak, lukken ze nooit zo goed als in het restaurant. Dacht ik, totdat ik laatst deze Gado Gado maakte. Dit recept is voor 4 personen, en het is supergoedkoop (minder dan 1,50 pp!). Maak het wel op een dag dat je de tijd/ruimte hebt in de keuken.





Voor de rijst:

  • rijst voor 4 personen, ik schat 200 gram gedroogde rijst
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1/2 liter water
Roer de kurkuma door de rijst in een pan. Voeg de kokosmelk en water toe en breng aan de kook. Laat dit mengsel 45 minuten zachtjes koken, let erop dat de melk niet overkookt. Giet tenslotte af.

Voor de tempeh:
  • 400 gram tempeh (toko)
  • flink wat neutrale olie, bv zonnebloem
  • 2 theelepels tamarindepasta (toko)
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels agave stroop, of 2 eetlepels bruine suiker en 2 eetlepels water
Snijd de tempeh in blokjes. Stoom 15 minuten, bijvoorbeeld in een vergiet boven een laagje kokend water in een pan.
Verwarm een flinke laag olie in een koekenpan. Bak de tempeh hierin aan alle kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 10 minuten.
Doe keukenpapier in een die bord en schep hierin de tempeh uit de pan, met een open spatel of ander hulpmiddel dat zoveel mogelijk olie achter laat. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten toe aan de pan. Roer goed en laat 2 minuten borrelen. Doe de tempeh weer in de pan en bak nog zo'n 10 minuten zachtjes door, zodat de tempeh de smaak opneemt en een donker kleurtje opdoet.

Voor de groenten

  • 1/2 spitskool of witte kool
  • 100 gram taugé
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 paprika, of meer
  • andere groenten die je over hebt of lekker lijken
Snijd alle groenten fijn en doe ze in een pan. Voeg er een laagje water aan toe en smoor de groenten 5 minuten. Giet af.

Voor de pindasaus

  • 200 gram pindakaas
  • 125 mL water
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
Doe alle ingrediënten in een sauspan en roer stevig door, tot de pindakaas gaat smelten en het een egale saus is. Houd de pindasaus warm, dat is het lekkerst.

Als alles klaar is, kan je serveren! Ik heb de tempeh uit het sausmengsel geschept, maar je kan dit ook erbij nemen. Serveer eventueel cassave-kroepoek erbij en andere Indonesische lekkernijen, zoals rempejek.

donderdag 20 januari 2011

Indiase curry, raita en naan

Deze week heeft de Albert Hein een paar bonusaanbiedingen waar ik erg blij van word. Van de Alpro Soya yoghurt is de 2e gratis, evenals van alle Indiase producten van het merk Patak's. Ik ben dus flink aan het inslaan ;) Gelukkig is plantaardige yoghurt langer houdbaar dan de dierlijke variant, dus ik kan er dan voorlopig mee vooruit.

Ik kwam op het idee om een curry te maken. En niet zomaar even curry, maar nee, echt met raita, naan en gele rijst erbij. Alleen de chutney ontbrak eraan, die moet ik nog inslaan. Dit lijkt veel werk, maar in feite kan je van alles tegelijk doen. Vooral de rijst en naanbrood stellen niet veel voor.

Als je ervoor kiest om gedroogde linzen te gebruiken, moet je die eerst ongeveer 30 minuten koken. Als je die kostbare minuten niet hebt, kan je ook een blik linzen nemen.


31 oktober 2012: LET OP: het naanbrood van Patak's is helaas niet meer vega. Je zult het dus zelf moeten maken, of misschien heb je geluk en kom je het van een ander merk nog wel tegen zonder dierlijke ingrediënten!

Je hebt nodig voor 4 personen:



Voor de knoflook-koriander-komkommerraita:
  • 1 komkommer
  • 250 mL alpro soya yoghurt (yofu)
  • handje koriander
  • teentje knoflook
  • peper en zout
Rasp de komkommer. Je kunt hem van te voren schillen, ik hou wel van de groene kleur. Meng dit door de yofu. Snijd de koriander fijn en voeg toe. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot je gaat eten.


Voor de rijst
  • bruine rijst voor 4 personen, zo'n 200 gram gedroogd
  • 1/2 theelepel kurkuma
Meng de rijst met de kurkuma. Kook 15 minuten.




Voor de curry
  • olie
  • 1 middelgrote ui, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool, middelgroot, of zoveel je lekker vindt, kleingesneden
  • 4 winterpenen, in blokjes
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 eetlepels Patak's milde curry pasta
  • 1 pak à 450 gram diepvries spinazie, ontdooid
  • 350 gram linzen, gekookt of uit blik
  • eventueel handje koriander
  • peper en zout
Verwarm de olie in een hapjespan. Bak de ui met de deksel erop zo'n 5 minuten. Pers de knoflook boven de pan uit en bak nog 1-2 minuten. Voeg de bloemkool, winterpeen, kokosmelk en currypasta toe. Doe er een scheut water bij en roer goed, zodat alle currypasta oplost. Kook zachtjes met de deksel op de pan totdat alle groenten gaar zijn, zo'n 10 minuten. Voeg dan de spinazie, linzen en koriander toe. Kook even kort door zodat alles warm is en breng op smaak met zout en peper.


Zet de raita en naan op tafel en serveer de curry met rijst. Eet smakelijk!

woensdag 19 januari 2011

De plantaardige boterham deel 2

Afgelopen zondag blogde ik al over alle soorten plantaardig broodbeleg waar je in de supermarkt uit kan kiezen. Mocht je toe zijn aan wat meer variatie, of gewoon zin hebben in wat anders: bij de natuurwinkel zijn nog veel meer mogelijkheden.

Zo bestaan er notenpasta's van vele soorten noten en zaden. Ik ben zelf al van jongs af aan gek op zonnebloempasta. Mijn zusje heeft allerlei allergieën waaronder pinda en noten, en dit kreeg zij als alternatief. Het is heerlijk! Er zijn ook pasta's van amandel, gemengde noten, of de beroemde tahinpasta (sesamzaadjes). En waarschijnlijk is er nog veel meer ;)


Dan zijn er ook spreads zoals deze:


In de Nederlandse winkel staat er dan 'spread' op, ipv streich, maar dat mag de pret niet drukken. Deze spreads zijn lekker voor de afwisseling. Ik eet ze zelf niet zo vaak en weet dus niet welke smaken allemaal plantaardig zijn. Nu heb ik hier de olijven-variant staan en die is vrij van dierlijke producten, maar kijk dus even de ingrediënten na.

Wat ik ideaal vind, ook om mee te nemen op vakantie, is hartige paté, zoals je die bij de supermarkt van het Zonnatura merk kunt kopen. Bij de natuurwinkel hebben ze veel meer smaakjes, bijvoorbeeld van het merk Tartex. Ik neem  een tube mee in de backpack, zodat ik altijd iets heb om op brood te doen (en geen mes nodig heb). Maar ook voor thuis of voor op het werk is het ideaal.

Ook kun je het geweldige product 'Tofutti' cream cheeze kopen:


Op de foto zie je de knoflook & kruiden-variant, die lijkt op Boursin / Paturain. Er zijn meerdere soorten. De naturel variant is erg lekker om plantaardige cheezecakes van te maken. Tofutti wordt helaas geïmporteerd en is daarom vrij prijzig. Ik geniet er 2 x per jaar van als verwenmomentje.

Er zijn ook nog diverse soorten namaak-vleeswaren te koop. Helaas vinden Nederlandse producenten het vaak nodig om hier kippeneieren aan toe te voegen. Check dus altijd de ingrediënten zodat je weet wat je koopt!

Ook kun je bij de natuurwinkel kiezen uit verschillende soorten plantaardige kaas, in plakjes of blokken om zelf te schaven. Ook dit wordt geïmporteerd en is prijzig. Zelf ben ik er niet zo'n fan van op brood, maar over de pizza vind ik het wel lekker. Je kan er wellicht ook een tosti van maken.

Heb jij nog tips voor plantaardig broodbeleg uit de natuurwinkel?

dinsdag 18 januari 2011

Kokos-maïssoep

Gisteren had ik zin om een soepje als lunch te eten. Ik ben gek op soep en vooral als lunch vind ik het ideaal. Ik had nog een half blikje kokosmelk over en twijfelde tussen Thaise Tom Kha soep of maïssoep. Ik koos voor de makkelijke weg en ging aan de slag met de maïs die ik nog had.

Je hebt nodig voor 4 personen:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 middelgrote ui, gesneden
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 1 blikje (400 mL) kokosmelk
  • 570 gram maïskorrels, in blik of vers
  • kruidenmix: 1 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel gember
  • een bosje koriander, fijngesneden
  • peper en zout naar smaak
  • groenten naar keuze
Photobucket


Verwarm de olie in een soeppan.  Bak de ui met de deksel op de pan 5 minuten en pers dan de knoflook erbovenuit. Bak nog 2 minuten, roer goed.
Voeg 1 liter water, de bouillonblokjes en kokosmelk toe. Breng aan de kook en roer goed. Zelf verkruimel ik de blokjes altijd boven de pan zodat het goed oplost.
Doe de maïskorrels en de kruiden erbij. Breng weer aan de kook en laat 2 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit. Pureer de soep met de staafmixer. Het kan ook met de blender, maar dan moet je het geheel eerst goed laten afkoelen!
Als je nog groenten wilt toevoegen, kan dat nu. Je kan er bijvoorbeeld ook linzen doorheen doen. Zelf vind ik het lekker om er paprikastukjes door te doen, maar je kan ook een soepgroentepakketje nemen. Kook de soep dan nog 5 minuten zachtjes door, zodat alle toegevoegde ingrediënten ook warm en gaar zijn.
Voeg de koriander toe en breng op smaak met peper en zout.


Eet smakelijk!

zondag 16 januari 2011

Wat kan er op de plantaardige boterham?

Dat is een veelgestelde vraag. Veel mensen denken dat er weinig over blijft als je de kaas- en vleeswarenafdeling overslaat. Niet getreurd. Vandaag breng ik je helemaal op de hoogte over de plantaardige boterham.

Te beginnen bij die boterham. Wat veel mensen niet weten, is dat het meeste brood niet geheel plantaardig is. In fabrieksbrood zitten vaak vele E-nummers, waaronder E 472. Dit is een vet dat afkomstig kan zijn uit varkenshaar. Op food-info is te lezen dat dat niet altijd zo is, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en mijd dit. Je kunt nog steeds brood kopen bij de supermarkt hoor, don't worry! Veel supermarkten verkopen Allison brood, een volkoren brood wat naar mijn weten altijd plantaardig is. Ook verkopen steeds meer supermarkten biologisch brood, dat is vrij van E-nummers en dus ook geheel plantaardig. Soms zie ik Zonnatura volkoren brood, en ook dat is geheel plantaardig. Vertrouw er niet op dat de medewerker van de broodafdeling weet wat er in het brood zit, maar stuur een mail of bel naar de klantenservice van de supermarktketen als je ingrediënten wilt navragen.



Brood van de natuurwinkel is volgens mij ook altijd plantaardig, maar dat kan je natuurlijk voor de zekerheid navragen. Rijstwafels zijn voor zover ik weet altijd plantaardig. Kijk crackers en beschuit altijd na. Ik weet dat in euroshopper beschuit geen ei zit, maar in de andere merken helaas vaak wel. Knäckebröd is vaak plantaardig. Je kunt natuurlijk ook zelf brood bakken, hartstikke leuk en lekker vers! Maar over het algemeen kan je het makkelijker oplossen.

Goed, je hebt je boterham/cracker/rijstwafel/beschuitje. Ik begin met alle plantaardige beleg dat in de supermarkt te koop is.


Zoet:
  • Jam in heel veel soorten en kleuren en maten
  • Appelstroop
  • Appel/perenstroop (zonnatura)
  • (Pure) hagelslag, soms ook witte & zwarte, lees de ingrediënten
  • Speculoospasta
  • Chocoladepasta, lees de ingrediënten! Van euroshopper bij AH zijn alle soorten plantaardig, maar in andere merken zit helaas wel soms koemelk/lactose/weipoeder/andere koemelkderivaten verstopt

Plantaardige paté

Hartig:
  • Pindakaas
  • Andere notenpasta's zoals cashew of soms walnoten
  • Hummus: kijk bij de Turkse producten of in de koeling bij de salades. Dit is een spread op basis van kikkererwten
  • (rode) Aubergine-paprikasalade van het merk Sabra
  • Tahinsaus: meer een saus dan een smeersel, wel erg lekker over salade of bij de pita falafel. Tahin is een pasta van sesamzaadjes, dit is met knoflook verwerkt tot een saus.
  • Ajvar: een pittige, roodgekleurde spread van oa paprika. Je vindt het bij de Turkse producten.
  • Tapenades, zoals tomaat of basilicum. Let erop dat ze soms melk/kaas bevatten, lees de ingrediënten
  • Avocado: doe wat olijfolie op brood en smeer er een zachte avocado over uit. Bestrooi met wat peper en zout en geniet van de goddelijke vrucht.
  • Zonnatura paté: geweldige hartige spreads, de smaken champignon en tomaat zijn plantaardig. Zonnatura producten staan in de meeste supermarkten apart, maar AH vindt het handig om dat niet te doen dus moet je helaas op de houdbare vlees afdeling kijken (bij de knak- en rookworst dus)
  • Groenten: tomaat, komkommer, paprika, een beetje rucola sla. Doe er balsamico dressing of kruidendressing (in olie) over.
Tot zo ver het plantaardige broodbeleg van de grootgrutter, volgende keer nog veel meer opties uit de Natuurwinkel. Heb jij nog tips voor producten uit de supermarkt?

vrijdag 14 januari 2011

Save the planet, eat vegan pizza

Mocht je gisteren toevallig de lasagne hebben gemaakt, dan ben je vandaag vast toe aan iets makkelijks. Zelf schrok ik eerder van het feit dat ik al maanden geen pizza had gegeten, dus ik zette meteen pizza op het menu.

Er zijn veel kant-en-klare pizza's te koop bij de supermarkt, maar velen bevatten helaas kaas op basis van koemelk. Wel is er bij de AH de verse 'Pizza Marinara' die geheel plantaardig is. Ook kun je een pizzabodem kopen en deze beleggen met wat je maar wilt. Voor een fractie van die prijs kan je natuurlijk ook zelf een pizzabodem in elkaar knutselen met wat bloem, gist, olijfolie en italiaanse kruiden.

Wat echter ook errug lekker is, is de 'uitrolpizza'. Dit is te koop van het AH eigen merk (ik heb geen aandelen, maar er zit hier geen andere supermarkt in een straal van vele kilometers) en staat in de koeling bij die kneuterige, doch overheerlijke, danerolle croissants. Het is een pakket met een mini potje marinara saus en, jawel, een uitrolbodem.

Ik kocht het volgende:

De Cheezly in het midden is een plantaardige kaas. Deze is bij de Natuurwinkel te koop in verschillende smaken, zoals Mozzarella en Edammer. Vandaag heb ik Cheddar genomen. Je kan deze 'kaas' ook prima weglaten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol de pizzabodem uit op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de rode saus gelijkmatig over het deeg, zelf vermeerder ik de bijgeleverde saus altijd met passata di pommodori en italiaanse kruiden.

Snijd 2 paprika's in stukjes en een half bakje champignons (125 gram) in plakjes. Verdeel over de pizza. Doe zoveel schijfjes olijf erover heen als je lekker vind, in mijn geval heel veel.

Pizza in de lengte
Je kan de pizza nu al in de oven doen als je geen Cheezly gebruikt. Zelf raspte ik nog een half blok 'Cheddar' erover:


En pizza in de breedte.


De pizza ging 20 minuten in de oven. In die tijd maakte ik knoflooksaus voor erbij (eivrije mayonaise, knoflook, peterselie en verdund met wat water) en in de ideale situatie zou ik alvast de afwas doen, maar even op de bank chillen stond me vandaag meer aan ;).


Dit is voldoende voor 3 tot 4 personen.

donderdag 13 januari 2011

Lasagne

Internetcontact Loes zette laatst op hyves dat ze eindelijk een ovenschaal had aangeschaft, maar geen ideeën had wat ze ermee kon doen. Het eerste wat in me opkwam was lasagne, waarop mensen zich afvroegen of je dat vegetarisch kan maken. Vandaag blog ik om te vertellen dat gebak wel geheel plantaardig kan, maar lasagne is onmogelijk zonder vlees. ..... grapje! ;)

Lasagne heeft net als pasta en rijst het voordeel dat je er zo ongeveer alles in kunt doen waar je zin in hebt, en dan wordt het nog lekker ook. Ik heb soms geen zin om de moeite te doen een hele lasagneschotel in elkaar te zetten en dan ook nog 3 kwartier te moeten wachten tot die uit de oven komt, maar áls ik dan zo'n schotel uit de oven haal schuif ik altijd met een zeer voldaan gevoel aan tafel. Lasagne valt ook nooit tegen, al is het maar vanwege de tijd en liefde die erin gaan. Die dikke laag kaas en bechamel saus is zó 2009, vandaag maken we diervriendelijke lasagne.

Bovenop de lasagne (of in het midden, of allebei, it's up to you!) komt een laag gekruide tofu. Dit wordt door sommigen ook wel tofu ricotta genoemd, omdat het hier 'n beetje op lijkt. Dit mengsel moet een tijdje staan om op smaak te komen, je kan dit dus bijvoorbeeld 's ochtends in de koelkast zetten als je die avond lasagne wilt bereiden.

Als je ervoor kiest om tofugehakt te gebruiken en al edelgist in huis hebt, kun je alles bij de supermarkt kopen. Sojabrokjes zijn te koop bij toko of natuurwinkel. De edelgist kun je weglaten, maar deze geeft de tofu wel een erg lekkere smaak. Schrik niet van de lijst met ingrediënten, dit zijn voornamelijk kruiden en smaakmakers, ik hou er niet van om uit pakjes te koken maar dat zou de ingrediëntenlijst wel verkorten. Als groenten kan je alles kiezen wat je wilt, dit zijn groenten die ik erg lekker vind. In de zomer zal ik sneller courgette of aubergine gebruiken, in het najaar vind ik pompoenblokjes er lekker door.




Je hebt nodig:

Voor de gekruide tofu:
  • 1 pakje à 375 gram tofu
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels edelgist
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngesneden verse basilicum

Verkruimel de tofu boven een kom fijn. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en kneed het met je handen door. Het moet een kruimelige structuur houden die aan ricotta doet denken. Zet minimaal een uur in de koelkast, overnacht kan ook.

Voor de saus:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 pakje à 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 blikje à 400 gram tomatenblokjes op sap
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel basilicum
  • 1/2 theelepel zout
  • evt. beetje tijm, rozemarijn, majoraan, salie naar smaak

Verwarm de olie in een ruime sauspan. Bak hierin de ui zo'n 5 minuten met de deksel op de pan, roer af en toe. Pers de knoflook boven de pan uit en bak nog 1-2 minuten, laat de knoflook niet aanbranden. Doe alle tomatenproducten in de pan en zet het vuur laag. Laat een half uur pruttelen, roer af en toe. Zet dan de vlam uit.

Kies je ervoor om sojabrokjes te gebruiken? Zet die dan vast in een halve liter gekookt water te weken, ongeveer een half uur. Voor je ze gebruikt giet je het water weg boven een vergiet of zeef, en knijp je de sojabrokjes nog goed uit met je handen zodat.

Voor de vulling


  • 1 eetlepel olie
  • 1 middelgrote ui, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pakje à 180 gram tofugehakt óf 
  • 100 gram fijne sojabrokjes ofwel TVP (textured vegetable protein), half uur geweekt en daarna uitgeknepen
  • 1 klein blikje à 70 gram geconcentreerde tomatenpuree
  • 1-2 eetlepels water
  • 150 gram champignons, in schijfjes
  • 2 paprika's in je favoriete kleur/smaak, grofgesneden
  • 1 pak à 450 gram diepvriesspinazie, ontdooid

Verwarm de olie in een hapjespan. Bak hierin de ui 5 minuten met deksel op de pan, roer af en toe. Pers de knoflook boven de pan uit en bak nog zo'n 1-2 minuten. Voeg dan het tofugehakt of de uitgeknepen TVP toe. Bak dit 5 minuten en roer regelmatig. Voeg dan de tomatenpuree en het water toe, begin met 1 eetlepel en roer goed door. Als de puree nog te dik is voeg je de tweede eetlepel toe. Roerbak het gehakt in de puree nog een minuut of 5-10. Als je haast hebt is 5 minuten prima, maar na 10 minuten heeft het nog net wat extra bite.
Voeg champignons en paprika toe. Bak nog 5 minuten. Doe de spinazie erbij, roer goed door. Voeg dan de rode saus toe en roer het geheel.

Voor the finishing touch
  • Een op 175 graden voorverwarmde oven
  • Grote rechthoekige ovenschotel
  • Pakje lasagnabladeren (let erop dat er geen ei in zit)
Je kan de lasagne zo in elkaar zetten als je wilt. Een laag tofu in het midden, bovenop, allebei. 4 lagen saus en 3 lagen lasagnabladeren, of maar 2. Zelf doe ik het (vooral uit gemakzucht) zo:

Doe de helft van het groenten-sausmengsel in de ovenschotel. Doe hier een laag lasagnabladeren op, zodat de hele laag bedekt is. Doe hierop de rest van de groenten. Dan de tofu erop.

Als je meerdere lagen doet, heb je natuurlijk meer lasagnebladeren nodig.

Bak 3 kwartier in de oven.



Wist je dat het gezondheidsvoordelen heeft om verwerkte tomaten te eten? Uit bijvoorbeeld ketchup kan je lichaam meer van de stof lycopeen opnemen dan uit verse tomaat. Deze anti-oxidant kan mogelijk prostaatkanker genezen, rimpels tegengaan en cholesterolgehaltes verminderen. Verse producten zijn dus niet altijd beter ;)

Wat zou jij in je plantaardige lasagne doen?

woensdag 12 januari 2011

Weinig tijd, toch lekker eten?

Soms heb je van die dagen, dat je heel weinig tijd en zin hebt om eten te koken. Persoonlijk heb ik dat laatste niet zo vaak, maar aan tijd heb ik deze maand een groot tekort, voornamelijk door hertentamens en grote verslagen.

Je wilt wat makkelijks eten, maar je wilt dat wel plantaardig doen zodat er geen dieren voor hoeven te lijden. Niet getreurd: dat kan heel goed!

Mijn beste tip wat dit betreft is om grote hoeveelheden te maken als je kookt, en porties in te vriezen. Dat heeft meerdere voordelen. Ten eerste hoef je minder vaak te koken, en je bespaart dus tijd. Ook bespaar je energie, want even een maaltijd opwarmen kost veel minder energie (je moet dan wel van te voren je ingevroren maaltijd hebben laten ontdooien, ik zet het een dag voordat ik het wil eten in de koelkast). Voor alleenstaanden of tweetallen biedt 'groot koken' ook nog het voordeel dat je meerdere soorten groente kunt gebruiken, zonder met halve courgettes of spitskolen achter te blijven.

Wat ik ook erg handig vind, is om kookdag te houden. Je gaat als je twee dagen vrij bent op de eerste dag recepten die je wel lekker lijken bij elkaar sprokkelen, en maakt een boodschappenlijst. Je haalt al je boodschappen en kan daarna verder van je vrije dag genieten. Op de tweede vrije dag ga je al je recepten uitproberen. Je begint bijvoorbeeld met erwtensoep, dit moet lang trekken. Vervolgens zet je een lasagne in elkaar. Terwijl die in de oven staat, kan je dan een curry met rijst bereiden. Enzovoorts. Tijdens het koken kun je je favoriete film kijken of het goede oude nieuws weer eens een keertje kijken, of je zet je favoriete muziek aan en kijkt hoeveel dansjes je kan doen voordat je risotto klaar is.
Je kunt op deze manier voor een hele week of zelfs langer koken, afhankelijk van waar je zin in hebt. Als je niet zo'n kookfan bent als ik, werkt kookmiddag ook prima. Of als je maar 1 vrije dag hebt, haal je de avond ervoor de boodschappen. Ik vind het in elk geval fijn om het niet allemaal op 1 dag te hoeven doen.

Op de maaltijden die ik invries schrijf ik in steekwoorden op wat erin zit, plus de datum van invriezen. Ik eet het voor de zekerheid binnen 3 maanden op. Alles wat ik in de koelkast bewaar, eet ik binnen 3 dagen op.
 

Allemaal leuk en aardig, maar wat nou als je nu honger hebt?



Ik vind dit lijstje altijd erg handig om in huis te hebben:
  • rijst
  • pasta (let erop dat deze geen ei bevat ;))
  • aardappeltjes in de vriezer (zelfde verhaal)
  • diepvriesgroenten (sperziebonen, spinazie, rode kool, erwtjes, of groentemixen)
  • tomatenblokjes op sap
  • passata di pomodori oftewel gezeefde tomaten
  • kokosmelk
  • knoflook en ui
  • kruiden en olie
  • gedroogde sojabrokjes (even laten weken en je hebt 'gehakt')
  • blikjes linzen, kikkererwten, kidneybonen of zwarte bonen (of jouw favoriet)
  • zelfgemaakte seitan in de vriezer
  • pakjes tofugehakt/-reepjes en falafelballetjes in de vriezer

Bijna al deze ingrediënten zijn te koop bij de supermarkt, op de sojabrokjes (toko of natuurwinkel) en seitan (evt. kant-en-klaar van natuurwinkel/toko) na. Dus mocht je last-minute echt niks in huis hebben.... kan je gewoon langs de super.

Met deze ingrediënten kun je altijd gemakkelijk, snel en goedkoop een maaltijd samenstellen. Wat zijn jouw tips voor een snelle, plantaardige maaltijd?

dinsdag 11 januari 2011

Als ik een eigen lunchroom had.....

...dan zou je daar een broodje avocado met tomaat kunnen eten. Een broodje hummus met komkommer en een pita falafel met salade.
Een bagel met tofukruidenspread zou zeker niet ontbreken, evenals een broodje gebakken tempeh. Een tortilla met daarin zwarte bonen, paprika, courgette, maïs en avocado. Een broodje met bonenburger en daarop echte BBQ-saus, augurk, een blaadje sla en een plakje plantaardige kaas. Een taco met Mexicaans gekruid sojagehakt, salade, tomaten en plantaardige zure room. En natuurlijk de VLT: Vega Bacon, Lettuce & Tomato.

Er zouden veel soorten soep op het menu staan, van de bekende tomaten- of pompoensoep tot Indiase groenten- of Thaise Tom Kha soep. Alles geserveerd met versgebakken brood.

Elk moment van de dag zou je verse wafels kunnen bestellen met alle toppings die je maar kan verzinnen. Er is zoveel fruit als je wilt. En dat niet alleen. Er zijn ook pancakes en er is roer-tofei met vega bacon.

Op het menu zou je ook heerlijke empanadas met guacamole, Indiase samosa's met komkommerraijta, loempia'tjes met chilisaus en rijk gevulde portobello paddestoelen vinden.

Uiteraard staan er ook vele soorten gebak op het menu, voor bij de koffie of om mee te nemen. Zoals bijvoorbeeld kokos-sinaasappel, chocolade-slagroomgebak of mooie cupcakes.






Helaas zit een eigen lunchroom er voorlopig niet in. Het zou wel supervet zijn, maar eerst even een diploma halen ;). Wat voor plantaardige gerechten zou jij op de kaart van jouw lunchroom zetten?

donderdag 6 januari 2011

Broccoli-paprikaquiche

Vandaag een kijkje in de keuken. We gaan quiche maken!

De traditionele variant bevat niet alleen eieren, maar vaak ook room of andere melkproducten. En dat is jammer, want quiche is hartstikke lekker en heeft door haar vorm ook een feestelijk tintje. Inspiratie voor deze quiche vond ik in mijn favoriete kookboek Vegan Brunch, van mijn idool Isa Chandra Moskowitz. :)

De edelgist is optioneel. Deze voegt smaak toe, maar is niet te koop bij de reguliere supermarkt. Je vindt het in de natuurwinkel. In dit recept is het prima weg te laten, gebruik het alleen als je het al in huis hebt.

Voor de bodem:

100 gram meel
100 gram bloem
1/4 theelepel zout
120 gram plantaardige halvarine
2 eetlepels water

Meng in een kom de meel, bloem en zout goed door elkaar. Voeg halvarine en water toe en kneed een paar minuten. Vorm een bal. Bedek de kom met folie of deksel en zet een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet 2 kleine springvormen van 16 cm doorsnee in. Als je die niet hebt, kun je ook 1 grote van 24 cm gebruiken, of een echte quichevorm.

Verdeel het deeg in twee gelijke ballen. Bestrooi een grote snijplank met bloem en rol het deeg met een deegroller zo goed mogelijk plat. Vul hiermee de springvormen. Druk het deeg aan de randen goed aan en 'plak' het eventueel een beetje over de rand van de springvorm heen, zodat het in elk geval blijft zitten. Doe hetzelfde voor de andere springvorm.

Prik met een vork 10 gaatjes in elke bodem, want anders gaat die bol staan. Bak 10 minuten in de oven.

Voor de vulling:

2 eetlepels olie
1 ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 rode paprika, fijngesneden
300 gram broccoli, steel klein gesneden en de rest in kleine roosjes
1 theelepel thijm
1/2 theelepel salie
1/2 theelepel kurkuma (koenjit, bv van conimex)
1 theelepel zout
peper naar smaak

75 gram cashewnoten
375 gram tofu
1 theelepel mosterd
2 theelepels citroensap
1 eetlepel edelgist (optioneel)
1 eetlepel water

Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan. Bak de ui, knoflook en paprika 3 minuten. Voeg de broccoli, thijm, salie, kurkuma, zout en peper toe en bak nog 10 minuten, roer regelmatig.

Ondertussen doe je de cashewnoten in de keukenmachine of blender en pureer je ze tot poeder. Kruimel de tofu erin en doe de rest van de ingrediënten erbij. Pureer goed, roer door met een lepel en pureer nog een keer.

In de blender of een aparte kom voeg je het groenten- en tofumengsel samen. Roer goed. Vul de (voorgebakken) quichebodems met een gelijke hoeveelheid broccoli-tofu mengsel. Bak nog 30 minuten.

Snijd elke quiche in 6 stukken om als bijgerecht te serveren, of snijd ze doormidden en serveer met een salade als hoofdgerecht. Zelf doe ik er vaak 1 in de vriezer voor drukke dagen. Je kunt de quiche warm of koud eten. In de koelkast blijft zij 3 dagen goed, in de vriezer 3 maanden.

woensdag 5 januari 2011

Wafeldag

Sinds ik met kerstmis een wafelijzer kreeg, zijn wafels niet meer weg te denken uit mijn eetpatroon. Het zal menig nuchtere Hollander verbazen hoe veel je ermee kunt variëren. Wafels zijn namelijk niet alleen in vele vormen & maten te maken, maar ook in allerlei smaken. Ze kunnen zoet of hartig bereid worden. Met fruit, chocolade, kokos of paprika erdoor. Of wat dacht je van gember, pompoen, of nootjes?

In Zweden snappen ze dit heel goed. Daar is het op 25 maart wafeldag. Ook in de Verenigde Staten bestaat zo'n fenomeen, daar is het 27 mei Vegan Waffle Day. Nuchter Nederland echter heeft zoiets nog niet. Dan maken we die toch gewoon? Zeker na het zien van de Amerikaanse website waffleparty.com was ik ervan overtuigd dat het zou lukken.

Vanaf 2011 Vegan Year is het op 29 januari Plantaardige Wafeldag in Nederland. Wat houdt dat in?
  • Op en rond die dag zal ik bloggen over wafels en wafelrecepten
  • Ik geef een vegan wafelparty bij mij thuis
  • Ik hoop dat velen elders in het land hetzelfde gaan doen
  • Nederland raakt bekend met het fenomeen wafels
  • Mensen zien dat wafels heel goed vegan gemaakt kunnen worden, net als alle andere baksels
  • Albert Hein zal die dag alleen maar vegan wafels verkopen
Okee, dat laatste is waarschijnlijk voor dit jaar nog niet haalbaar, maar durf te dromen, niet waar?


Nou zul je je misschien afvragen wat een wafelparty is. Maak je geen zorgen, je hoeft niet in een wafeljurk of met wafelhoed te komen. Nieuwerwets wafelhappen sluit ik niet uit, maar kort komt het hierop neer:

De gastvrouw bakt veel wafels, zoet, hartig, allerlei smaken. (Als gasten zelf een wafelijzer hebben & vegan willen bakken kunnen ze natuurlijk ook wafels meebrengen!) De gasten nemen minimaal 2 soorten (plantaardige) toppings mee en wat lekkers te drinken. Het leukst is om één zoete en één hartige te doen. Dat mag alles zijn wat je wil, use your imagination! Ideeën zijn bijvoorbeeld:

Zoet: fruitsaus, chocoladesaus, kokossaus, zelfgemaakte jam of appelmoes, plantaardige slagroom, stoofpeertjes
Hartig: gekruide tomatensaus, chili, vegan kaassaus, hummus of andere bonenspread, aubergine salade, gebakken tempeh, kouseband met rotikruiden, geroosterde groenten, guacamole of avocado, zelfgemaakte salsa...

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het op een wafel eten ;) Hoewel het misschien wel handig is om de wafelbakker te laten weten wat je gaat maken, zodat er dan ook bijpassende wafels zijn.

En nu het mooiste gedeelte van het verhaal:

Er zijn nog 4 plekken vrij op de allereerste plantaardige wafelparty! Ik heb niet zo'n grote woning, en er kunnen dus 6 mensen comfortabel zitten. Lijkt het je leuk om uitgebreid kennis te maken met wafels? Een kijkje te nemen in de Plantaardige Keuken? Andere veganisten te leren kennen? Al je vragen over plantaardig eten te kunnen stellen en tips met elkaar uit te wisselen? Stuur dan een mail naar plantaardigekeuken@gmail.com of bel me op 06 17 668 568. Het is in het centrum van Den Haag, goed bereikbaar met OV vanaf Centraal Station. De wafelparty is dus op zaterdag 29 januari, van 14:00 tot 17:00.