woensdag 30 maart 2011

Do it yourself: kroketten

Vanavond kwam er een vriendin eten die graag kennis wil maken met plantaardige voeding. Ik gaf haar niet alleen tips en recepten, maar maakte ook een lekkere maaltijd voor haar klaar :-) Het werd een uitgebreid driegangenmenu:

***
schorseneren-speltroomsoep
***
strudel van tofu, artisjokharten en champignons, kroketjes van zwarte bonen, geroosterde bloemkool met Bearnaise saus
***
chocolade cupcakes
***


Wie zegt dat vega eten saai is? ;-) Het was allemaal hartstikke lekker, if i may say so myself. En het recept voor de kroketjes deel ik graag, want het zijn echt de beste en ook de makkelijkste die ik tot nu toe heb gemaakt!

Recept voor 10 kroketten

  • 100 gram zwarte bonen
  • 2 gekookte aardappels, in blokjes
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 handjes verse peterselie
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 handje meel
  • 1 kopje paneermeel
  • plus extra paneermeel voor de coating

Doe alle ingrediënten in de blender en maal goed. Als het mengsel niet stevig genoeg is, voeg dan wat extra paneermeel toe.

Vorm 10 kroketten en rol deze door het paneermeel. Bak ze in een laagje olie aan alle kanten bruin.

Eet smakelijk!

dinsdag 29 maart 2011

Goed nieuws!

Alpro Soya heeft niet alleen het uiterlijk van hun producten veranderd, maar ook het recept! En daardoor is de halvarine en de vloeibare bak & braad (of hoe zoiets heet) vanaf heden 100% plantaardig. Geen vitamine D3 meer!



Dat zouden meer producenten moeten doen.

zondag 27 maart 2011

Chinees eten

Gisteren was ik bij een vergadering van de NVV, Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Behalve dat er vergaderd werd, was er ook heerlijk vegan gebak: een kruimeltaart en diverse soorten kruidcake. Zelf had ik vanille cupcakes met custard en chocolade meegenomen en die vielen ook goed in de smaak :-)

Van zo'n vergadering word ik altijd erg hongerig en ik was blijkbaar niet de enige, want naderhand gingen we met een paar mensen eten bij restaurant Soy (in Utrecht). Soy is een Chinees vegetarisch restaurant, een fenomeen dat gelukkig steeds vaker wordt gezien in Nederland. Hoewel sommige gerechten met eieren worden bereid, is alles op de kaart zijn vegetarisch en vrij van koemelk. En er is volop 100% plantaardige keuze.

En wat ik dan heel slecht kan is kiezen. Zoveel vegan opties, dat ben ik echt niet gewend! Gelukkig hadden ze daar iets op: een menu voor twee personen meerdere gerechten. Ik was niet de enige die niet kon kiezen, want uiteindelijk had bijna iedereen zo'n menu genomen. En het viel zeer zeker in de smaak!

Ik werd verrast met zeewiersoep, 'kip'saté, babi ketjap, 'kip' met groenten en cashewnoten en koe loe yuk, een soort gefrituurde deegballetjes met een soja achtige vulling. En ik kon natuurlijk niet vertrekken zonder hun gebakken banaan te proeven.

Dit restaurant is zeker aan te raden! Het is hollands-Chinees eten, dus vrij zoet allemaal, maar ik denk dat je zelfs de diehard omnivoren hier wel gelukkig kunt maken. De bediening is bekend met veganisme en kan je hier goed over informeren. Alleen voor degenen met soja allergie is dit wellicht niet zo'n handige plek om te eten, maar dat verraadt de naam van het restaurant ook al een beetje natuurlijk.

Voor wie Utrecht te ver is: in Rotterdam heb je De Oude Plek (persoonlijk geen ervaringen though), en hier in Den Haag zit sindskort Yeah met eenzelfde concept. En daar hebben ze ook heerlijke saté, en babi pangang!

maandag 14 maart 2011

Eenvoudig koken: Mexicaans

Soms heb je van die dagen, dat je absoluut geen zin hebt om moeite te doen voor het eten, of je hebt geen tijd meer om verse groenten te halen, of tsja, wat niet. Vandaag een simpel recept om met allerlei ingrediënten die je altijd in huis kunt hebben, in een handomdraai een heerlijk veganistisch gerecht op tafel te zetten.

Nodig voor 4 personen:

  • (bruine) rijst
  • olie
  • 1 ui, gesneden
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 pak à 450 gram sperziebonen uit de diepvries (biologisch verkrijgbaar bij AH)
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1,5 theelepel oregano
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 1 pot maïskorrels
  • 1 blik of 300 gram gekookte kidneybonen
Kook de rijst volgens instructie op de verpakking. Wij doen er vaak kurkuma doorheen, een geel kruid waardoor je gele rijst krijgt (die toch volkoren en bio etc. is :-)).

Verwarm 1 eetlepel olie in de pan. Voeg de ui toe en fruit deze ongeveer 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en bak nog een minuutje. Voeg de sperziebonen, tomatenblokjes, kruiden en oregano toe en kook ongeveer 5 minuten.

Tenslotte doe je de maïs en kidneybonen erdoor.

Serveer de groenteschotel met de rijst. Lekker met 'kaas'saus of guacamole.

zondag 13 maart 2011

Boekweit-maïsmeel pancakes

Gisterochtend bakte ik deze overheerlijke Amerikaanse pancakes. Ze zijn niet alleen vrij van dierlijke producten, maar ook nog eens zonder gluten! Bovendien bevatten ze geen tafelsuiker en zitten ze vol fruit. Ideaal dus om jezelf op gezonde wijze te trakteren. Het recept heb ik van de 21-day Vegan Kickstart app, ik heb het een beetje aangepast aan de Nederlandse keuken.

Je hebt nodig:

  • 75 gram maïsmeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 2 eetlepels agavestroop
  • 1 eetlepel appelcider-azijn
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 1 kop bosbessen, vers of diepvries
  • olie om in te bakken


Meng de droge ingrediënten door elkaar in een kom.

In een ruime kom prak je de banaan. Voeg dan de agave, azijn en 'melk' toe. Meng goed, tot er geen klontjes meer zijn. Roer tenslotte de bosbessen erdoor.

Neem je grootste koekenpan en verwarm er 1 eetlepel olie in. Met een eetlepel doe je een beetje beslag erin. Zo kun je 3 kleine pancakes tegelijk bakken. Bak ze ongeveer 4 minuten aan elke zijde, voorzichtig omdraaien met een spatel.

Het worden er ongeveer 16. Ze zijn heerlijk om zo te eten, maar je kan er natuurlijk ook nog vers fruit of jam op doen.