vrijdag 20 april 2012

Rodelinzenstoofpotje met artisjokhart en tomaat

We ♥ lentils! Jaja, groene, zwarte, bruine, du puy, rode: linzen zijn de bom! In letterlijke zin zijn het mineralenbommetjes, ze zitten namelijk boordevol kalium, fosfor, ijzer, en zink. Om het nog maar niet over de eiwitten en vezels te hebben! Maar linzen hebben nog een ander voordeel: ze zijn zo lekker goedkoop! En daar zijn we gek op natuurlijk. Koop eens een zak gedroogde linzen (bij de beter gesorteerde supermarkt, of bij de biologische winkel) om mee te experimenteren. De bruine (berg)linzen zijn goed geschikt om gehakt te vervangen in gerechten als spaghetti bolognese, shepherd's pie of chili con carne.

Deze rode linzen hebben een korte kooktijd, omdat het splitlinzen zijn. Net als spliterwten, maar dan oranje. Na ongeveer 20-30 minuten koken krijg je een heerlijk romig gerecht, zoals de bloemkoolsoep waar ik eerder over blogde. In deze stoofpot koken de linzen net 20 minuten, waardoor je the best of both worlds krijgt: een romig gerecht, mét linzenbite. Ik vind het heerlijk om er quinoa bij te eten, niet alleen gezond, ook heel makkelijk omdat dat ook 20 minuten kooktijd heeft.  Voor je het weet zit je te smullen aan tafel!



 Recept voor 3-4 personen


  • 1 eetlepel neutralie olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 175 gram rode linzen
  • 1 laurierblaadje
  • 500 milliliter water
  • sap van 1 citroen
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 2 blikken artisjokharten (uitlekgewicht 240 gram)
  • zout en peper naar smaak
  • handje verse peterselie
  • rijst, quinoa, gierst: wat je lekker vindt!
In een ruime pan verwarm je de olie. Fruit de ui 5 minuten, pers de knoflook erboven uit, voeg komijn en koriander toe en bak nog een minuutje mee. Doe linzen, laurier en water erbij en breng aan de kook. Snijd ondertussen de artisjokharten in vieren.

Voeg de citroensap, tomatenblokjes en artisjokharten toe. Breng voorzichtig aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes borrelen. Op het eind breng je het gerecht op smaak met zout en peper, garneer met verse peterselie.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Bekend recept, al eerder gepost? Enfin, ik heb het eens gemaakt (of iets wat er op lijkt), ik vond het zalig...! Helaas die apen van mij niet (terugkerend probleem...) Vooral de citroen vond ik verrassend lekker bij de linzen en artisjokken harten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. MMM,..;Ik hou van deze lekkere & easy to make recepten! :) Yum!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. makkelijk en snel recept. ben het nu aan het maken, nog 20min. borrelen. ben erg benieuwd hoe het smaakt ;-D

    BeantwoordenVerwijderen